Hopp til innholdet

Urtedyrking – Hageideer å prøve i sommer

Lite slår duftem av nyhakkede urter på kjøkkenet – kanskje bortsett fra gleden ved å dyrke dine helt egne. Så lenge du har en solrik vinduskarmen, balkong eller bakgårdshage kan du høste dine egne urter når du trenger dem.

Bruk krukker, vaser og bøtter av Zink til å dyrke urtene dine. Disse er lette å plassere rundt omkring i hagen eller på balkongen og skaper en vakker dekorasjon sammen med de grønne bladene og lilla blomstene til f.eks lavendel.

Bruk gamle møbler og kommoder som kreative hagekasser for urtedyrking. Du slipper å kaste så mye og du får samtidig en fin hagekasse. Bor hull for drenering og gjerne dekk dem innvendig med knotteplast for at disse skal vare så lenge som mulig.Dersom du bare har en liten balkong kan du henge opp plantekasser på rekkverket, kombinér forskjellige farger og slag av urter og blomster for ekstra dekorasjon.

Bruk et gammelt sidebord og plassér keramikkrukkene dine oppå bordet. Tar liten plass, pluss at gruppering av planter gjør vanningen så mye enklere om sommeren.

Dersom du ikke har din egen hage eller balkong kan du fylle opp en solrik vinduskarm med urter og blomster. Et vindu med sørlig eksponering er ideelt, men et vestvendt vindu med sterkt ettermiddagslys fungerer også bra.

Du kan også bruke hengende kurver og gjøre det fint på uteplassen eller utenfor inngangspartiet. De deilige duftene av urter vil deg velkommen og skaper en fin oase. Les mer om vertikale hager.

Høst dem.  Når urtene begynner å vokse til kan du gå over ca annenhver uke og klippe av lengder med blomster og blader for å konservere dem til senere bruk.

Det er best å tørke hardføre urter som rosmarin, timian, salvie, oregano, mynte og lavendel: bare fest dem og heng dem på et tørt, godt ventilert sted, og lagre dem deretter i lufttette beholdere når de er helt tørre og sprø. Myke urter som koriander, basilikum og persille holder best når de renses med litt vann eller olivenolje og fryses til senere bruk.

Urtedyrking er en budsjettvennlig hobby som også smaker og lukter fortreffelig. Besøk gjerne også Budsjettliv.no for tips til hvordan du kan få bedre privatøkonomi.