Hopp til innholdet

Populære Pergola for hagen – Et kjempefint samlingspunkt

En pergola kan komme i mange former og størrelser, men de skaper gjerne et lunt samlingspunkt i hagen med lukkbare vegger og tak av stoff eller metall. En pergola skaper et lunt og koselig sted hvor man gjerne kan samle seg og plassere utemøbler for ekstra beskyttelse fra sol, regn og vind. Over tid kan man gjerne la slyngplanter vokse naturlig opp langs stolper og vegger som gir en naturlig og fredfull uteplass.

En populær nyhet for 2024 er denne «Lazio» pergolaen med soltak lameller som du kan justere på selv. Ikke bare beskytter disse lamellene mot solvær og stekende sol, men på grunn av sin overlappende konstruksjon så er taket også regntett og holder utemøbler og lignende tørre sommeren igjennom.

Pergola med justerbare taklameller som beskytter mot sol og regn /Netthandelen.no

Denne smarte utestuen er laget i en robust men lett aluminium som er nærmest vedlikeholdsfri. Aluminium vil ikke ruste på samme måte som f.eks stål, men den kan korrodere så det er lurt å være forsiktig med pulverlakkeringen under montering slik at denne er så hel som mulig.

Pergolaen kommer i fargene antrasitt eller hvit /Netthandelen.no

Dersom du ønsker en ekstra lun og komfortabel utestue kan du bestille ekstra sidevegger som holder borte den kalde vinden, men samtidig gir en fin utsikt fra innsiden.

Stormaskede vindvegger gir god beskyttelse mot vind, men gir deg samtidig utsikt ut /Netthandelen.no

Lillesand modellen kommer som ett byggesett av treverk og gir et moderne og stilrent uterom med fine klatrevegger for fremtidige slyngplanter. Leveres i ubehandlet treverk og det er viktig at treverket behandles eller beises for å unngå sopp eller råteskader.

Lillesand pergola i tre /Netthandelen.no

Dersom du skal samle mange til hagen vil kanskje denne ekstra lange pergolaen være noe for deg? Laget i vedlikeholdsfri aluminium med justerbare lameller som du enkelt kan vri på selv, vil denne flotte og store pergolaen beskytte godt mot både solskinn og regn.

I hver stolpe finnes det innvendige kanaler som leder bort regnvannet ned i stolpen og ned i bakken der stolpene monteres. Dette er en kraftig metall pergola som vil tåle vindhastigheter på opptil 120km/t og som derfor trygt kan plasseres på selv vindfulle områder.

Robust og stor pergola med regn og solbeskyttelse /Grønt Fokus

Bygge en pergola selv?

Å bygge en pergola selv kan være en mulighet og dersom du er glad i å bygge så kan dette være et fint sommerprosjekt. Her har jeg selv bygget en pergola med en takramme av doble 2×6 og stående søyler av doble 2×4, stående i støtteklosser støpt ned i bakken.

Solduk er fine å bruke som gardiner, da disse ikke falmer og tåler regn. Taket kan du velge å tette igjen, selv har jeg benyttet korrugerte plastplater til dette. Husk å bygge takplatene i fall mot en av sidene.

Les gjerne mer om Sofa til uterommet – Skap et komfortabelt loungeområde med disse ute-sofaene, Utemøbler til hytte og hus – Flotte og robuste hagemøbler i tre og Vedfyrte ovner til matlaging og kos – Grill, Pizza og mer.