Hopp til innholdet

Må gjerdeplanker være trykkimpregnert?

Enten om du skal bygge nytt gjerde eller bytter ut råtne planker i et eksisterende gjerde så lurer du kanskje på om du kan bruke vanlig treverk eller om du må bruke trykkimpregnerte planker til gjerdet ditt.

Planker til gjerder bør absolutt være trykkimpregnert dersom du ønsker et gjerde som vil vare og se bra ut i mange år. Faktisk vil et trykkimpregnert gjerde i snitt vare 8 ganger lengre enn en planke i vanlig treverk og vil være verdt de få kronene ekstra et trykkimpregnert gjerde koster.

Dekorativ lav levegg av trykkimpregnert treverk /Byggmax.no
Høyt gjerde i impregnert treverk /Byggmax.no

Hvorfor gjerdeplater bør være trykkimpregnert

En trykkimpregnert planke beskytter ekstra godt mot sopp og råte som skyldes fuktighet. Selv om du planlegger at plankene ikke skal berøre bakken, vil gjerne planter og gress vokse opp og med tiden føre til at mer fuktighet kan trenge inn i plankene.

Maling kan naturligvis forbedre levetiden til vanlig treverk, men dersom gjerdet ikke etterses og vedlikeholdes korrekt er sjansen stor for at noe maling kan løsne og vann trenge igjennom.

Hvordan produseres trykkimpregnerte planker?

Trykkbehandlet treverk er en prosess som beskytter treverket ditt, slik at det vil vare åtte ganger lenger enn ubehandlet tre.

Trinn ett: Plasser treet i trykkammeret

Når en planke trykkbehandles, plasseres treet i et trykkammer , hvor all luft presses ut av kammeret og veden.

Å fjerne luften fra treverket er viktig fordi det gir plass til den konserverende løsningen.

Trinn to: Tilsett konserveringsløsningen

Når all luft er fjernet, fylles trykkammeret med konserveringsoppløsningen.

Løsningen er en blanding av forskjellige kjemikalier som skal beskytte treverket.

Trinn tre: Trykkbehandle treet

Deretter påføres trykk i kammeret hvor det tvinger konserveringsoppløsningen inn i treverket.

Løsningen går dypt inn i trecellene der luften pleide å være for å belegge treverket helt.

Trinn fire: Tøm trykkammeret

Etter at treet er riktig behandlet, tømmes trykkammeret. Når all væsken er fjernet, fjerner en vakuumpumpe resten av overflødig løsning som er på treverket.

Trinn fem: La treverket tørke

Treet fjernes fra trykkammeret og legges på en drypppute for å tørke. Tørkeprosessen kan vare fra 24-48 timer , avhengig av været.

Hvor raskt råtner et ikke-trykkbehandlet brett?

Når ikke-trykkbehandlet tre plasseres ute, kan det vare alt fra 2-5 år.

Det avhenger av noen få ting som været, eksponering for sollys og hvor godt du vedlikeholder strukturen, men det varer ikke så lenge.

Slot – Dekorativ lavt gjerde i trykkimpregnert treverk /Byggmax.no

Hvordan fortelle forskjellen mellom behandlet og ubehandlet tre

Den største forskjellen mellom trykkbehandlet og ubehandlet tre er fargen. Trykkbehandlet tre vil ha en grønn fargetone på treverket.

Trykkbehandlet tre vil også ha en annen lukt enn det. Det vil lukte kjemikalier siden det er det de bruker i trykkbehandlingsprosessen. Det bør også være en etikett som informerer deg om at treet er trykkbehandlet.

Les gjerne mer om Entreskap – Flotte skap og kommoder til entré og gang, Badekar i plast og badebalje – For deg som savner et badekar eller Nydelige utekjøkken – Inspirasjon til utekjøkken.